Kort om vedlikehold av e-tidsskrift tilgang etter overgang til SFX lenketjener

juni 21st, 2013 | Posted by Asbjørn Risan in Lenketjener

Hva er en lenketjener?

Lenketjenerens oppgave er å sørge for at det oppstår en kobling mellom en referanse som brukeren finner og de elektroniske ressursene institusjonen har tilgang på. Kildereferansen kan komme fra søkesystemet, Google Scholar, databaser eller andre kilder. Når lenketjeneren mottar en henvendelse (referanse) fra et system gjør denne et oppslag i sin kunnskapsbase. Kunnskapsbasen innholder informasjon om hvilke elektroniske ressurser institusjone har tilgang på (beholdning). Hvis institusjonen har tilgang på den artikkelen som brukeren etterspør vil brukeren bli presentert for en eller flere lenker til fulltekst hos de enkelte leverandørene.

Oppdatering av kunnskapsbasen for SFX lenketjener

Frem til nå har institusjonenes beholdning av elektroniske ressurser vært primærregistrert og vedlikeholdt i BIBSYS Biblioteksystem. Vi har i juni benyttet denne informasjonen for å eksportere beholdningen til lenketjeneren og maskinelt oppdatert SFX kunnskapsbase for hver enkelt institusjon. I og med at dette var en maskinell oppdatering, var det ikke alle titler som lot seg aktivere, og det var ikke nødvendigvis alle titler i eksporten som skulle aktiveres. Vi har mottatt kontrollfiler fordelt på hver enkelt institusjon for manuell kontroll.

Det vi ønsker dere skal gjøre, er følgende:

  • Sjekke at alle fullpakker dere abonnerer på er aktivert og at dere virkelig har de som er aktivert
  • I filene med enkelttitler sjekker dere poster som har kategori CANDIDATE i kolonne A og se om dere har tilgang til de pakkene som er foreslått/angitt i kolonne D, TARGET. Dette for at titlene skal kunne gjøres tilgjengelige for dere i en eventuell annen ressurs

Oversikt over sjekkfiler fordelt på hver enkelt institusjon finner dere her (hvis det ikke er noen filer for din institusjon så er det ikke nødvendig med noen kontroll).

Mer utfyllende informasjon om denne prosessen og arbeidet og hva dere skal gjøre er beskrevet i dette dokumentet.

Veien videre

På et gitt tidspunkt vil alt vedlikehold av beholdning på elektroniske tidsskrifter skjer i SFX lenketjener. Dette vil da være den autoriative kilden for korrekt beholdning. Som et ledd i forberedelsene til overgang til et nytt biblioteksystem vil vi sørge for å holde Bibliotekbasen oppdatert med beholdning. Denne vil bli basert på import fra lenketjeneren. Det vil si at etter en gitt dato og klarsignal fra oss skal ikke beholdning på tidsskrifter oppdateres i biblioteksystemet. Denne informasjonen vil bli overskrevet.

Rutinene for å eksportere fra lenketjeneren til biblioteksystemet er foreløpig ikke på plass og det gjenstår fremdeles noe avklaringer på hvordan dette best mulig skal håndteres. Dette innebærer at det foreløpig ikke er noen endringer i hvordan e-ressurser skal håndteres. Vi vil komme med mer informasjon om dette på et senere tidspunkt og vi vil også tilgjengeliggjøre informasjon om hvordan man vedlikeholder beholdning i lenketjeneren når den tid kommer. Det kan imidlertid være en fordel å begynne å se på behovet for å dedikere noen ressurspersoner ved institusjonene med et særskilt ansvar for vedlikehold av lenketjeneren, da det potensielt vil være flere arbeidsoppgaver knyttet til dette som institusjonene kan håndtere selv og som BIBSYS har utført tidligere gjennom import.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *