Header

Om søkekilder i Oria

oktober 3rd, 2013 | Posted by Asbjørn Risan in Brukergrensesnitt | Generelt | Lenketjener | Teknisk

Vi har fått inn rapporter på at man ikke har fått de forventende resultatene på søk etter artikler i Oria.  Treff fra sentrale kilder har manglet. Vi har også på eget initativ påpekt dette overfor leverandøren og fått disse til å sjekke om det er en feil i konfigurasjonen.

Vi har nå fått tilbakemelding om at de har funnet at det var noe galt med aktiveringen av søkekilder og at dette er rettet og at man nå skal få treff på de aktiverte kildene. Vi har testet dette og det ser ut til at dette er på plass.

Slik systemet er satt opp så aktiverer BIBSYS sentralt alle lisensierte kilder for søk for alle institusjoner. Det betyr at når man søker så søker man i alle tilgjengelige ressurser, men trefflisten blir filtrert gjennom SFX slik at brukeren kun blir presentert for det som er tilgjengelig. Ønsker man å se også treff som er utilgjengelig kan dette gjøres ved å krysse av i avkrysningsboksen til venstre for trefflisten.

Når det gjelder gratisressurser og open access er disse også pr default aktivert, men de er aktivert på lokalt nivå, slik at det er mulig (uten å bryte arvingen sentralt) å deaktivere enkelte kilder.

Oversikt over hvilke kilder som er indeksert og tilgjengelig i sentralindeksen er lagt opp i skyen. https://cloud.bibsys.no (logg på med det brukernavnet og passordet institusjonen har fått i forbindelse med Oria/SFX)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

9 Responses

 • Lene Johanne Ottesen says:

  Det er veldig gledelig å se at vi har dekning for våre ressurser i Oria. Det liker vi!
  Men registrerer nå at vi får treff på en god del ting som vi ikke har tilgang til, for eksempel fra Britannica får vi treff på både academic edition og library edition. Vi har kun academic edition i abonnement.
  Det samme gjelder for en del e-bøker, hvor vi får treff hos både Ciando og EBL, som vi ikke har noen ressurser fra. Kan nevne at det ser ut som at disse «utilgjengelige» titlene ligger i avgrensning for Bøker, men ikke når man avgrenser på E-bøker eller Trykte Bøker (da kommer det kun opp ressurser som vi har tilgang på), om det skulle ha noen betydning.

  • Asbjørn Risan says:

   Hvis du kan gi oss noen konkrete eksempler/titler så kan vi sjekke ut hvorfor dere får treff på disse ressursene.

   • Lene Johanne Ottesen says:

    Hvis du søker på f eks Global warming, og avgrenser på Referanser så vil Kilde-fasetten vise bl annet Britannica Junior, Britannica Student, Encyclopaedia Britannica (Library Edition – Australia). Vi abonnerer ikke på noe av dette.

    Bruk samme søkeord, men avgrens på bøker. (Her kan du se at antall bøker (444) er langt høyere enn e-bøker (82) og trykte bøker (9) til sammen.)
    Avgrenset på bøker viser Kilde-fasetten bl annet EBL, Alexander Street Literature og Ciando eBooks, samt Dawsonera (som gir treff på langt flere titler enn det vi faktsik eier fra dem). Det står tilgjengelig online på postene, men lenken fører til en passordbeskyttet side. Vi abonnerer/eier ikke fra disse leverandørene (bortsett fra en håndfull titler fra Dawsonera).

    Kan hende dette gjør seg gjeldende for flere ressusrer, men det er så langt hva vi har oppdaget.

 • Hei: Vi er også meget begeistret for denne store utvidelsen av det søkbare innholdet i Oria. Vi har også oppdaget en del treff som feilaktig oppgis å være tilgjengelig særlig fra Kilden Ciando, Noen kommentarer. Ved søk på Business Information Systems får vi 2,8 mil treff derav mange avisartikler. Avgrenset til e-bøker er det 546 treff. En kommentar til treffene: For ebrary er det oppgitt fulltekstlenke både for UiA og UiT

  Søk på Art History Renaissance gir 70.000 treffe.

  Det er ca. 100 treff fra Bridgeman Education som vi ikke har tilgang til og ikke har avtale.

  Ved søk på bøker med nyeste først får vi treff på boken Robert Rauschenberg med lenke til en tysk tjeneste Ciando som krever pålogging. Noen treff etter er det treff på noen bøker fra Plunkett Research Center med pålogging. Litt nedover trefflisten er det en rekke andre e-bøker uten tilgang fra Ciando.

 • Anne Woje says:

  Vil norske gratisressurser som Fontene forskning og Tidsskrift for den norske legeforening bli indeksert på artikkelnivå (online) i Oria? Jeg finner ingen av disse to i DOAJ.

 • Ellen Sejersted says:

  Hva med Norske tidsskriftartikler (Norart) og Svemed+ kommer disse kildene inn i Oria?

  • Asbjørn Risan says:

   Norart og Svemed+ er meldt inn til ExLibris som kilder vi ønsker skal bli indeksert. Dette er dog en langsom prosess og vi kan ikke si noe om når disse vil kunne komme inn.

 • Grethe Høyvik Hansen says:

  Ser at denne tråden går en stund tilbake i tid, så mulig noen har svar på disse spørsmålene nå? Foreløpig kan det være vanskelig å veilede brukerne i forhold til når de vil få treff på artikkelnivå, og når de ikke vil få det. Lurer særlig i forhold til artikler fra Norart.Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *