Header

CSS i ny versjon av Oria

februar 5th, 2014 | Posted by Asbjørn Risan in Brukergrensesnitt | Generelt | Teknisk

Som beskrevet i et tidligere blogginnlegg så innføres det noen endringer knyttet til CSS i neste versjon av Oria.

CSS er regler for hvordan utseendet på en nettside skal være, for eksempel font, farger og plassering.

Oria er i dag bygget opp av flere CSS-filer (en felles for alle Primo-instanser, en felles for alle Oria-instanser og en lokal fil for hver instans). I den nye versjonen blir disse CSS-filene slått sammen til en fil slik at de ulike CSS-fileen utad fremstår som en fil.

Hensikten med dette er å redusere antall oppslag som må gjøres lokalt av brukeren (må da hnte kun en fil istedenfor 3) og med dette øke ytelse og svartid.

I det store og hele vil de fleste ikke merke noe særlig til denne endringen. De lokale filene har fortsatt gjennomslagskraft slik at en lokal regel overstyrer en regel i mer generelle filer.

Det kan bli noe mer vanskelig for de som arbeider med å gjøre endringer i CSS å teste endringene de har gjort. For å løse dette er det mulig å legge inn et parameter i URL’en til Oria som hindrer at CSS-filene blir slått sammen.

Ved å legge til «&wroDevMode=true» (uten anførselstegn) på slutten av url’en i adressefeltet i nettleseren vil hver enkelt CSS-fil være selvstendig og ikke bli slått sammen.

Det er også mulig å legge inn dette som et bokmerke i nettleseren. Legg da inn dette:

javascript:var%20gotoLocation=window.location.toString()+'&wroDevMode=true';window.location=gotoLocation;

som adressen til bokmerket (fungerer ikke i IE).

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

7 Responses

 • Jørn says:

  Hei, sikkert eit bra grep, men i praksis ligg det vel framleis fleire stilark til grunn?
  «Push to EndNote»-funksjonen viser til css/Primo_default.3.0.css. Søk etter tagg viser til wro/primo_temp.css. Legg til ny tagg refererer til css/temp.css.

 • Vi ønsker å gjøre noen mindre endringer på Oria-sidene våre uten at det kommer i konflikt med standard oppsettet, men finner ikke CSS-filene hvor endringene gjøres. Er det fortsatt slik at man må melde inn justeringer/tilpasninger til BIBSYS via eget skjema, eller har det blitt en forenkling slik at man på hver institusjon kan gjøre endringene selv i CSS filene? Har bla. vært inne i Cloud’en uten resultat, og lenken som ligger i flere av innleggene fører ikke til filene.. Beklager hvis noe helt innlysende er oversett, men nå er det tomt for ideer mht hvor de kan være..
  Vennlig hilsen
  Sidsel Kruuse-Meyer

  • Asbjørn Risan says:

   Hei

   Hver enkelt institusjon kan gjøre endringer i sin egen CSS-fil. Dere finner denne ved å koble opp mot FTP-serveren der html, css og logo-filer ligger. Anbefaler å gjøre endringer på CSS-filen som ligger i testmappen først for å teste endringene på kursversjonen.

   Informasjon om hvordan du kobler opp mot FTP-serveren ligger i BIBSYS Cloud.

   • Hei igjen,
    nå har vi funnet testmappen, men hvor finner vi lenken til testsidene slik at vi kan sjekke endringene i «test»?
    Vennlig hilsen Sidsel

     • Hei igjen, takk for raske svar. Jeg hadde sett innlegget du viser til ovenfor, men ikke forstått hvordan informasjonen der skulle brukes.. Vi er to her som jobber med saken, i tillegg til at en IT-person trør støttende til innimellom, og vi synes alle det virker svært tungvint å gjøre lokale endringer. Det minner meg om da vi holdt på med hjemmesider i FrontPage på 90-tallet.. Jeg ser ikke bort fra at jeg personlig har sakket noe bakut mht IT-kunnskaper, men jeg er som sagt ikke alene. Og at man fortsatt bør kunne HTML-koding er litt overraskende

      Oppdatering av den lokale hovedsida av Oria, hvor fort skjer det (direkte/over natta)?

     • Asbjørn Risan says:

      Hei. Kjennskap til HTML-koding er fortsatt relevant når man jobber med webappliaksjoner. Å sette inn en WYSIWYG-editor ville vært tungvint.

      Endringene i HTML-filene skal være synlige umiddelbart. Du må refreshe siden og kanskje tømme cachen hvis nettleseren har cachet siden. Prøv også ctrl-shift-r. For CSS må du bruke metoden som er beskrevet i innlegget i min forrige kommentar.

      Husk også at du tester på riktig instans.Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *