Header

Statusoppdatering for Oria i juli

juli 4th, 2014 | Posted by Asbjørn Risan in Brukergrensesnitt | Generelt

Dette er en liten statusoppdatering før ferietiden setter inn for alvor.

Vi har jobbet tett med leverandøren av Oria de siste ukene for å få løsninger på ytelsesproblemene vi har opplevd.

Det har blitt gjort en del tiltak som skal forbedre den generelle ytelsen og de (foreløpig) siste prosessene i den forbindelse har det blitt gjennomført denne uken og vil bli fullført i løpet av dagen. Det betyr at i løpet av helgen vil eksporten av poster fra Bibliotekbasen til Oria komme i gang igjen.

I og med at vi søker i Sentralindeksen som inneholder en stor datamengde så vil hvert søk nødvendigvis ta litt tid, men vi regner nå med at vi ikke skal oppleve at Oria ikke svarer. Hvis noen opplever dette meld det inn til BIBSYS Brukerstøtte.

Det var også et problem at plasseringsfanen ikke ga resultat hvis det var enormt mange eksemplarer knyttet til dokumentet. Her har vi fått en feilretting så nå skal eksemplarer med oppdatert utlånsstatus vises også for dokument med mange eksemplarer.

For to uker siden ble Oria oppdatert til en ny versjon og forrige helg gjennomførte vi en fullstendig re-indeksering av databasen.  dette har ført til at vi blant annet har fått en plasseringsfane på elektroniske tidsskrift, søk på relaterte ISBN-numre (776 $z) gir treff og at søk på emner i 687 vil gi treff.

Det er også forberedt for nye materialtyper som DVD og Blu-ray som vil komme på plass før semesterstart.

Med ønske om en god sommer.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

3 Responses

 • Regina Küfner Lein says:

  Sjekk bibliotekets tilbud av e-bøker i Oria – Plassering for elektroniske dokument er bare så bra!

  Jeg har de siste dagene sjekket hva vi har av e-bøker sammenliknet med et tilbud fra en forhandler.
  DEt ble så enkelt i oria!
  Jeg bruker enkeltsøk og «Alle bibliotek» og kopierer boktittelen inn i søkefeltet. Ofteste kommer boka øverst i trefflisten. Det er ikke alltid nødvendig å avgrense til bøker (fasetten) heller; men dersom det finnes flere utgaver av boka, kan det være lurt, fordi man da fjerner alle bokomtaler fra trefflisten.

  I Alle bibliotek får jeg på online-posten se plassering av alle bibliotek som har boka. Litt nedslående at alle andre har boka, bare ikke oss, men det kan vi kanskje gjøre noe med 🙂

  På den trykte posten står det – uten at jeg må klikke noe mer – «Tilgjengelig ved xxx biblioteket» eller «Ikke tilgjengelig» hos oss. Perfekt.

  Fordelen med å gjennomføre denne sjekken i oria frem for Bibsys ASK er at jeg får med alle andre kilder til e-ressurser som ikke er katalogisert eller importert i Bibsys, men som vi har tilgang til og aktivert i sentralindeksen. Dermed får et fullstendig bildet av hva vi har tilgang til hos oss.

  Jeg er superfornøyd!
  Sommerhilsen fra Bergen

 • Vi opplever problemer med ORIA når det gjelder institusjonstilhørighet. Nå kommer nye studenter. Noen av disse har gått ved andre universitet/høgskoler tidligere. Det kan se ut som ORIA foretrekker den institusjonen som er «eldst». Dermed hender det at låner får hentebeskjed ved UiO eller HIT eller et annet sted. Forstår at dette henger sammen med FEIDE-registrering, men må vi be alle om å avslutte og slette sine gamle låneforhold når de begynner ved en ny institusjon?

  En del får ikke bestilt eller reservert bøker, eller oversikt over sine lån. Regner med at dette henger sammen med FEIDE-registrering?

  Vi har også problemer med lenke til ny engelske sidene i ORIA fra våre nettsider. Det ser ut som sidene ikke har stylesheets – men vi vet ikke helt hva vi skal se etter!

  • Asbjørn Risan says:

   Når en bruker autentiserer seg via Feide sendes det noen opplysninger til låntakerregisteret. På bakgrunn av disse prøver systemet å identifisere en låntager i låntakerregisteret. Det sjekkes først på låntakerID hvis det er med (som rege ikke), deretter på Feide-ID, deretter på organisasjonsnummer og fødelselsnummer og deretter på fødselsnummer. Det er derfor viktig at en av disse nøklene ligger på låntageren. Hvis det er to eller flere potensielle låntakerID’er så skal systemet velge den som har flest lån registrert. Vi ser på noen konkrete eksempler vi har mottatt for å se hvorfor disse har blitt koblet til den låntageren de har blitt koblet til. Eksempelvis: Hvis en bruker har fødselsnummer på en bruker, men ikke den andre så vil den med fødselsnummer bli valgt. Om det er svakheter i logikken vil vi rette opp dette.

   Når det gjelder lenke til de nye engelske sidene så er jeg litt usikker på hva som er problemet. &prefLang=en_US vil gi engelsk språkdrakt. Ta kontakt for eventuell nærmere avklaring.Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *