Bruk av CrossRef for openurl-lenker som kun inneholder DOI

september 30th, 2016 | Posted by Asbjørn Risan in Brukergrensesnitt | Generelt | Lenketjener | Teknisk

Enkelte eksterne databaser og referansedatabaser lager openurl-lenker som kun inneholder DOI. DOI’en alene er ikke nok informasjon til at lenketjeneren kan bestemme om institusjonene har tilgang til fulltekst for artikkelen eller ikke. Det er derfor en funksjon i Alma som gjør det mulig å sende DOI’en til CrossRef for å hente mer metadata slik at lenketjeneren får de nødvendige opplysningene til å finne ut om det finnes tilgang til fulltekst eller ikke.

Dette er samme type funksjonalitet som vi tidligere har aktivert for openurl-lenker som kun inneholder ID fra Pubmed. Alma spør da Pubmed om å få mer metadata om den aktuelle artikkelen.

Oppslag mot CrossRef krever brukernavn og passord. BIBSYS har derfor inngått en avtale med CrossRef om at alle institusjoner i BIBSYS Biblioteksystemkonsortium kan bruke et felles brukernavn og passord som BIBSYS har. På bakgrunn av dette har vi derfor aktivert denne muligheten i alle Alma-instansene (med unntak av de som hadde registrert eget brukernavn og passord).

Dette vil føre til at i de tilfellene der forespørselen til lenketjeneren kun inneholder DOI så vil lenketjeneren nå være i stand til å gi lenker til fulltekst basert på de ekstra metadataene som hentes inn fra CrossRef.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *