Hva er en lenketjener?

Lenketjenerens oppgave er å sørge for at det oppstår en kobling mellom en referanse som brukeren finner og de elektroniske ressursene institusjonen har tilgang på. Kildereferansen kan komme fra søkesystemet, Google Scholar, databaser eller andre kilder. Når lenketjeneren mottar en henvendelse (referanse) fra et system gjør denne et oppslag i sin kunnskapsbase. Kunnskapsbasen innholder informasjon om hvilke elektroniske ressurser institusjone har tilgang på (beholdning). Hvis institusjonen har tilgang på den artikkelen som brukeren etterspør vil brukeren bli presentert for en eller flere lenker til fulltekst hos de enkelte leverandørene.

Oppdatering av kunnskapsbasen for SFX lenketjener

Frem til nå har institusjonenes beholdning av elektroniske ressurser vært primærregistrert og vedlikeholdt i BIBSYS Biblioteksystem. Vi har i juni benyttet denne informasjonen for å eksportere beholdningen til lenketjeneren og maskinelt oppdatert SFX kunnskapsbase for hver enkelt institusjon. I og med at dette var en maskinell oppdatering, var det ikke alle titler som lot seg aktivere, og det var ikke nødvendigvis alle titler i eksporten som skulle aktiveres. Vi har mottatt kontrollfiler fordelt på hver enkelt institusjon for manuell kontroll.

Det vi ønsker dere skal gjøre, er følgende:

  • Sjekke at alle fullpakker dere abonnerer på er aktivert og at dere virkelig har de som er aktivert
  • I filene med enkelttitler sjekker dere poster som har kategori CANDIDATE i kolonne A og se om dere har tilgang til de pakkene som er foreslått/angitt i kolonne D, TARGET. Dette for at titlene skal kunne gjøres tilgjengelige for dere i en eventuell annen ressurs

Oversikt over sjekkfiler fordelt på hver enkelt institusjon finner dere her (hvis det ikke er noen filer for din institusjon så er det ikke nødvendig med noen kontroll).

Mer utfyllende informasjon om denne prosessen og arbeidet og hva dere skal gjøre er beskrevet i dette dokumentet.

Veien videre

På et gitt tidspunkt vil alt vedlikehold av beholdning på elektroniske tidsskrifter skjer i SFX lenketjener. Dette vil da være den autoriative kilden for korrekt beholdning. Som et ledd i forberedelsene til overgang til et nytt biblioteksystem vil vi sørge for å holde Bibliotekbasen oppdatert med beholdning. Denne vil bli basert på import fra lenketjeneren. Det vil si at etter en gitt dato og klarsignal fra oss skal ikke beholdning på tidsskrifter oppdateres i biblioteksystemet. Denne informasjonen vil bli overskrevet.

Rutinene for å eksportere fra lenketjeneren til biblioteksystemet er foreløpig ikke på plass og det gjenstår fremdeles noe avklaringer på hvordan dette best mulig skal håndteres. Dette innebærer at det foreløpig ikke er noen endringer i hvordan e-ressurser skal håndteres. Vi vil komme med mer informasjon om dette på et senere tidspunkt og vi vil også tilgjengeliggjøre informasjon om hvordan man vedlikeholder beholdning i lenketjeneren når den tid kommer. Det kan imidlertid være en fordel å begynne å se på behovet for å dedikere noen ressurspersoner ved institusjonene med et særskilt ansvar for vedlikehold av lenketjeneren, da det potensielt vil være flere arbeidsoppgaver knyttet til dette som institusjonene kan håndtere selv og som BIBSYS har utført tidligere gjennom import.

Institusjonene v/biblioteklederne får i dag full tilgang til betaversjonen av BIBSYS sin nye søketjeneste – oria.no, tidligere omtalt som Discovery-tjenesten, for den enkelte institusjon.

Det vil være en del tilpasninger som gjenstår og elementer som bør endres og justeres, og vi oppfordrer institusjonene til å bruke perioden frem til semesterstart til å melde feil og hva som bør justeres. Endringer knyttet til defaultoppsettet vil bli ivaretatt før lansering så langt praktisk mulig . Institusjonelle tilpasninger vil også bli håndtert, men kan ta noe lengre tid. Se også vedlagte oversikt over kjente feil og mangler.

Tilbakemeldinger sendes på epost til

support@bibsys.no

Lanseringen av Oria for alle vil skje medio august. Vi vil da oppdatere våre nettsider til å gå mot BIBSYS-konsortiets versjon av Oria, legge ut mer informasjon, brukerveiledninger osv.

Vi har laget en brukerveiledning for oria.no. Vi har også lagt ut en generell veiledning fra ExLibris. Tilgang til Oria er sendt ut til biblioteklederne. Mer informasjon vil komme ved lanseringen for alle medio august, vi vil da oppdatere våre nettsider til å gå mot BIBSYS-konsortiets versjon av Oria.

Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på justeringer og endringer på standardoppsettet for alle. Noen feil/mangler kjenner vi allerede til og arbeider med. Disse er oppsummert i dokumentet Kjente feil og mangler. Dette dokumentet vil være under kontinuerlig revisjon etterhvert som det kommer nye saker til og når saker blir løst.

Brukerveiledning Oria
Generell brukerveiledning
Kjente feil og mangler

I forbindelse med Primo blir en tjenester for innholdsinformasjon og omslagsbilde satt i produksjon. I Primo vises lenker til innholdsinformasjon. Følger man disse lenker kommer man til den nye ContentInformasjonService på BIBSYS, som viser  innholdsinformasjon og  omslagsbilde.

Denne tjeneste er en JavaServlet, som svarer på to parameter: isbn og type.

Med parameter isbn velger man post i basen. Med parameter type velger man hvilken innholdsinformasjon er framhevet.

Gyldige typer er:

  • toc (Table of Contents/Innholdsfortegnelse)
  • toc_ocr (Table of Contents (OCR-scanning)/Innholdsfortegnelse)
  • summary_biblsentr (Summary of Biblioteksentralen/Sammendrag fra Biblioteksentralen)
  • descr_publ (Publisher’s description/Beskrivelse fra forlaget)
  • descr_publ_brief (Publisher’s description (brief)/Beskrivelse fra forlaget (kort))
  • descr_publ_full (Publisher’s description (full)/Beskrivelse fra forlaget (lang))
  • descr_forlagssentr (Description from Forlagssentralen/Beskrivelse fra Forlagssentralen)
  • thumbnail (Cover/Omslagsbilde)

 

For eksempel http://content.bibsys.no/content/?isbn=9781430243489&type=toc

Innhold kan være underlagt begrensninger for bruk, men du kan bruke tjenestene til å lenke til informasjon.

bor-info

juni 16th, 2013 | Posted by in Teknisk - (0 Comments)

I forbindelse med pålogging i Primo har vi satt opp en tjeneste som kalles bor-info (Borrower Information).Pålogging i Primo skjer ved at bruker sendes til FEIDE sin påloggingsside. Etter påloggingen mottar Primo diverse FEIDE-attributter, som igjen sendes i en forespørsel til BIBSYS sin bor-info-tjeneste.
bor-info-tjenesten svarer med brukers låntakerID og institusjonstilhørighet.

Med brukers låntakerID og institusjonstilhørighet aktiveres OvP-funksjonaliteten i Primo. Bruker kan bestille dokumenter og kan se oversikt over lån og bestillinger fra BIBSYS Biblioteksystem.

BIBSYS har den siste tiden arbeidet tett med Ex Libris for å tilpasse Primo og SFX for konsortiet. Det er derfor på tide å komme med en statusoppdatering på det arbeidet som er gjort og gi en oversikt over hva som skjer i tiden som kommer.

Status:

  • Hver enkelt institusjon har fått sin instans av søkesystemet og fått tilgang og informasjon om hvordan utseende og tekst kan endres i brukergrensesnittet.
  • Søkesystemet har blitt koblet opp som en tjeneste i Feide. Denne må aktiveres av Feide-berettigede ved institusjonen. Da skal institusjonens navn dukke opp i nedtrekksmenyen når man logger på
  • Brukere knyttet til institusjoner som ikke benytter Feide er importert slik at de er kjent for discoveryverktøyet og kan logge seg på ved å velge BIBSYS som tilhørighet i nedtrekksmenyen
  • Data fra Bibliotekbasen er eksportert til søkesystemet og indeksert og gjort søkbart. Det er satt opp automatiske rutiner som eksporterer endringer i Bibliotekbasen ved nattlige oppdateringer
  • Beholdning av e-tidsskrifter er eksportert til lenketjeneren og maskinelt aktivert. Her vil det være behov for manuell kontroll av aktiveringer. Det vil komme mer informasjon om dette på et senere tidspunkt.
  • Søkesystemet er koblet opp mot biblioteksystemet slik at man får sanntidsoppdatering av beholdning, mulighet til å se egne lån og bestillinger og mulighet til å bestille dokumenter
  • Vi har arbeidet med utseende og innhold, samt funksjonalitet i brukergrensesnittet knyttet til søkekilder, fasetter, avansert søk o.l.
  • BIBSYS har sammen med en testgruppe testet systemet og rapportert feil og mangler til Ex Libris. Den 3. juni avleverte vi en akseptansetestrapport til Ex Libris. Denne rapporten inneholdt en del punkter som må på plass før leveransen kan aksepteres.

Veien videre:

Arbeidet med konfigurering av søkesystemet går videre og denne uken har vi en workshop med Ex Libris for å knytte flest mulig av de løse trådene som har kommet opp i løpet av testfasen. Ex Libris vil i tiden frem mot 14. juni arbeide med å rette feil og mangler påpekt i akseptansetestrapporten, slik at vi kan akseptere systemet.

Med forbehold om at systemet blir akseptert innen 14. juni, tar vi sikte på å gi institusjonene full tilgang i uke 25.

Det vil være en del ting som gjenstår og elementer som bør endres/justeres etter dette og vi oppfordrer institusjonene til å bruke perioden fra vi gir allmenn tilgang frem til semesterstart til å melde feil og det som bør justeres. Hvordan dette skal rapporteres vil vi komme tilbake til når vi gir allmenn tilgang. Vi må gjøre oppmerksom på at det i juli vil være redusert bemanning hos BIBSYS på grunn av ferieavvikling og at innmeldte saker ikke nødvendigvis vil bli håndtert umiddelbart.

Etter at standardoppsettet er ferdigstilt og vi har fått behandlet innkomne forslag til feilrettinger og justeringer vil vi åpne opp for tilgang til adminsitrasjonsgrensesnittet slik at institusjonene selv kan gjøre endringer i funksjonalitet og oppsett. Deretter vil BIBSYS være behjelpelig med å gjøre endringer i det lokale oppsettet, for de institusjonene som ønsker det.

Mer om pålogging

juni 4th, 2013 | Posted by Asbjørn Risan in Brukergrensesnitt - (2 Comments)

En liten presisering når det gjelder pålogging, brukernavn og passord.

Det brukernavnet og passorder som er tildelt institusjonen skal benyttes til foreløpig tre ting:

  1. oppkobling mot ftp for å endre html-, css- og logo-filer i brukergrensesnittet
  2. pålogging i administrasjonsgrensesnittet for søkesystemet (dette har dere ikke fått tilgang til ennå)
  3. pålogging i lenketjeneren (SFX) for vedlikehold og administrasjon av e-tidsskrifter (dette har dere ikke fått tilgang til ennå)

Påloggingsmuligheten i brukergrensesnittet er beregnet på sluttbruker og benyttes for å kunne se sine lån, bestille dokumenter, lagre søk og så videre.

Søkesystemet har blitt koblet opp som en tjeneste innen Feide. Denne må aktiveres av Feide-berettiged ved institusjonen. Da skal institusjonens navn dukke opp i nedtrekksmenyen når man logger på.

Brukere knyttet til institusjoner som ikke benytter Feide har blitt importert og kan logge seg på ved å velge BIBSYS som tilhørighet. Her kjøres det foreløpig oppdatering med jevne mellomrom. En fullautomatisk oppdatering på daglig basis vil være på plass før semesterstart.

I søkesystemet vil det være mulig å avgrense på utlånssted som fasett. Navnene på utlånssted, slik de er registrert i BIBSYS Biblioteksystem i dag, egner seg ikke i den konteksten de er brukt i søkesystemet. I navnene varierer det med bruken av store og små bokstaver, noen er representert navn på institusjon, andre ikke, en del navn er veldig lange, og det er flere eksempler på at utlånsstedet heter kun «Biblioteket». Med sistnevnte er det vanskelig å identifisere hvilken institusjon utlånsstedet tilhører. Dette medfører en potensielt uoversiktlig liste når navn på utlånssteder hentes fra flere institusjoner og presenteres samlet.

På grunn av dette har vi normalisert navn på utlånssted slik at de skal være mer enhetlig registrert. Endringen gjøres i søkesystemet og har ikke effekt for Biblioteksystemet eller i andre tjenester/sammenhenger. Oversikten over utlånssteder vil derfor se annerledes ut enn det som er registrert i Biblioteksystemet. Normaliseringen følger denne formen: [navn på institusjon/kjent kortform] – [navn på utlånssted] basert på disse «reglene»:

  • Store bokstaver konverteres til små
  • Egennavn har stor forbokstav
  • Kortformen er brukt på de store universitetene, f.eks. UiO, mens fullt navn er brukt på de andre institusjonene
  • «Biblioteket» som del av navnet er ofte fjernet
  • Hvis det kun er ett utlånssted, benyttes navn på institusjon

Merk at begrepet utlånssted ikke finnes i søkesystemet. Utlånssted går under begrepet bibliotek. Normaliseringen vil bli gjort på norsk og engelsk.

Eksempler:

  • UBO – Medisinsk bibliotek
  • Nynorsk kultursentrum
  • NTNU – Teknologibibliotek
  • Høgskolen i Ålesund